Praktijk voor Fysio en Manuele therapie
Rob Middelhuis

Manueel therapie is een specialisatie van de fysiotherapie.

Manueel therapie behandelt klachten aan het houding- en bewegingsapparaat die het gevolg zijn van bijvoorbeeld een stressstoornis die zich al langere tijd voordoen of klachten waar het lichaam niet mee overweg kan .

Als voorbeeld kan gelden:

  • rugklachten die al langere tijd duren,
  • langdurig onprettige werkbelasting
  • of een ongeval.

In principe kan alles dat spanning in de spieren doet toenemen en indien deze situatie maar lang genoeg voortduurt, de oorzaak van de klachten zijn.

De veranderingen die met deze spierspanning gepaard gaan is stijfheid in het betrokken bindweefsel dat het skelet vormt in de verscheidene weefselstructuren zoals de bloedvaten, zenuwen, huid, spieren en botten. Wat er gebeurt met spieren die constant gespannen zijn is dat ze hun eigen doorbloeding afknijpen.

Ook ander gedeelten van het lichaam die direkt, via zenuwen, met deze weefsels zijn verbonden kunnen stijver, stugger gaan worden. Het gevolg kan zijn dat gewrichten en spieren die over gewrichten lopen stijver worden. De bewegingsmogelijkheid van bijv. een ruggewrichtje wordt minder en kan snel in een eindstand komen: het gewricht blokkeert en wil niet meer terug naar zijn normale stand.

Een goed voorbeeld is een ontwrichte vinger. Deze vinger doet zeer veel pijn en indien men het gewricht niet terug in de goede positie zet, dan kan deze vinger nooit herstellen. Het in de goede positie brengen van het gewrichtje kan gepaard gaan met een knakje, maar is niet noodzakelijk.

Mijn praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie Rob Middelhuis is sinds 2 januari 2009 gevestigd aan de Oude Kerkweg 53 in Doornspijk.